מפגשי הכנה ללידה- עיסוי פרינאום, הכנה לבדיקות פתיחה ותרגול נשימות עם מנהלת המכון הפיזיותרפיסטית אביטל לוז- החזרים דרך סל הריון בכל קופות החולים
מבוטחות כללית מושלם- שנת הזכאות שלכן התחדשה ואתן זכאיון לעד 24 טיפולים בשנה
מבוטחות כללית מושלם- זכאיות להחזר של עד 102 ש״ח לכל טיפול

אנדומיטריוזיס – מה זו הקללה הזו?

עד לפני כמה שנים (כמעט) אף אחד לא ידע שקיימת תופעה שנקראת אנדומיטריוזיס.
בשנים האחרונות (כמעט) בכל מרכז רפואי המכבד את עצמו פועלות מרפאות רב תחומיות לטיפול באנדומיטריוזיס. וטוב שכך.
כי מדובר בתופעה שכיחה, מכאיבה, קשה לאבחון מורכבת לטיפול. על פי המחקר, ישנו עיכוב של 8-10 באבחון המחלה. זה הרבה זמן של סבל.
אז בואו נעשה קצת סדר. ונענה על השאלות העיקריות סביבי המחלה הזו ובסוף – סימני אזהרה לנערות מתבגרות ובעיקר להוריהן.

מה זה אנדומיטריוזיס?

מדובר במחלה כרונית שבה תאי רירית הרחם נודדים למקומות לא להם. הם יכולים לנדוד בכל רחבי האגן הקטן ו"להתלבש" על כל איבר וכל רקמה

למה זה בעייתי?

זה בעייתי כי מערכת החיסון מזהה את התאים הללו כתאים זרים ותוקפת אותם. נוצרת דלקת מקומית ובהמשך אף דלקת כרונית באגן. זה בעייתי גם כי התאים הללו חודרים לרקמות ויכולים לפגוע בתפקודן. למשל, חדירת תאי רירית אל תוך השחלה יכולה לגרום לפגיעה ברזרבה השחלתית ולפגיעה בפריון.

איך זה קורה?

שאלת מיליון הדולר. לא יודעים בדיוק. קיימת תיאוריה שאומרת שבזמן הווסת חלק מהדם חוזר אחורנית, דרך החצוצרות ונשפך לאגן הקטן. הבעיה עם התיאוריה הזו שאצל 90% מהנשים נמצא דם באגן הקטן בזמן הווסת ועדיין אין לכולן אנדומיטריוזיס. תיאוריה נוספת טוענת שהתאים הנודדים הללו עוברים שינוי ברגע שתאי דלקת ותאי מערכת החיסון מגיעים אליהם. כך או אחרת. התשובה היא שאין תשובה ברורה. וזה כמובן מגביר את המורכבות של המחלה

למי זה קורה?

זה קורה ללמעלה מ-10% מהנשים בגיל הפיריון.

מה מרגישים? מה הסיפטומים?

הדבר העיקרי הוא- כאב. כאב בתקופת הווסת. פעמים רבות כאב בקיום יחסי מין (גם כאב עמוק וגם כאב שיטחי).
דלקת אגן כרונית
תלונות של מערכת השתן
אי פריון\תת פיריון – ירידה ברזרבה שחלתית, הפרעה מכנית בגלל הידבקויות וחסימת חצוצרות, סביבה דלקתית (משפיעה על איכות הביציות והשרשה ברחם). 30-505 מהנשים האנדומיטריוטיות תסבולנה מקשיי פוריות.

האם הריון הוא פתרון?

בעבר חשבו שהריון מיטיב את הסימפטומים של האנדומטריוזיס. בשנים האחרונות הריונות עם אנדומיטריוזיס מוגדרים כהריון בסיכון.

סוגים של אנדומיטריוזיס:

מחלה שיטחית- נגעים על הפירטונאום של האגן. נגעים שטחיים
מחלה ציסטית שחלתית
מחלה עמוקה- מחלה המערבת אברים בעומק האגן בחדירה של מעל 5 מ"מ
אדנומיוזיס- נגעים בתוך דופן הרחם

אבחון:

האבחון העיקרי הוא פתולוגיה. להיכנס אל הבטן ולקחת דגימה. יישנם אמצעי עזר נוספים כיום המסייעים לאבחון: US ייעודי לאנדומיטריוזיס, MRI

טיפול:

הטיפולים הקיימים כיום אינם מעלימים את האנדומיטריוזיס. מטרת הטיפולים היא שיפור איכות החיים ושיפור\שימור פוריות.
קו ראשון- גלולות רגילות משולבות (אם אין קרישיות יתר או סיכון אחר). מחברים חפיסות בלי שיהיה ווסת כי כל ווסת המצב עלול להחמיר. שומרים על הפוריות באמצעות פחות ווסתות, מחלה פחות פעילה והפחתה של הדלקת האגנית.
קו שני- טיפול הורמונלי. גלולות פרוגסטרון. תרופות ייעודיות- פרוגסטרון ספציפי לאנדו (דיאנוג'אז). התקן תוך רחמי מירנה- ההתקן עובד בתוך הרחם. הטיפול הזה יעיל במחלה שיטחית. לא יעיל לכאבים ביחסים או כשיש מוקדים עמוקים. טיפול בזריקות (דקפפטיל) עושה השתקה לכל הציר ההורמונלי החל מההיפופיזה במוח. גורם לתסמיני גיל המעבר ולא ניתן לתת אותו לאורך זמן בגלל פגיעה מואצת בצפיפות עצם.
קו שלישי (אלגוליגס) – טיפול חדש. פחות משתק את הציר ההורמונלי ביחס לטיפול בדקפפטיל. ניתן פומית וזה יתרון ביחס לזריקות שכן אפשר להפסיק את הנטילה כשמופיעות תופעות לוואי חמורות.ניתוח: ניקוי האגן ושחרור הידבקויות. הניתוח הוא גם אבחנתי (אבחנה פתולוגית). מטרת הניתוח הוא מניעת התקדמות המחלה ושימור פוריות.

טיפולים נוספים:

אנדו היא מחלה כרונית שצריך לטפל בשלבי החיים השונים כתלות בנושא הפוריות. המרכזים הרב תחומיים כיום כוללים גם טיפול בתזונה- אנטי דלקתית לשיפור מצב הסביבה האגנית, פיזיו, ארוויגו, יוגה ופילאטיס, פסיכולוג, סקסולוג, מרפאות כאב (כולל קאנביס רפואי).

פיזיותרפיה:

טיפול בכאבים ביחסי מין. באנדומיטריוזיס יש כיווץ יתר של שר"א.טיפול בתלונות במערכת השתן, שיפור תנועתיות של הרקמות, לימוד יציבה נכונה, שליטה בכאב.

על מה כדאי לשים לב?

נערות שמתחילות לקבל מחזור וסובלות נורא מכאב. הן בדרך כלל לא הולכות לבית הספר בזמן הזה, מתקפלות במיטה בשקט בחדר- וסובלות. אל תנו להן לסבול. גשו בהקדם למרפאות אנדומיטריוזיס ברחבי הארץ.

מה תרצי לחפש?